De toekomstige aanslag van zonnepanelen op onze natuur

Red die gezonde zonnepanelen van de schroothoop

Onze Brutus is op ecologisch vlak ons paradepaardje. Hier geven wij zonnepanelen van maximum 5 jaar oud een tweede leven. De panelen worden steeds getest en eventueel hersteld om dan aan hun carrière als picknickbank te beginnen.

Studies tonen aan dat wereldwijd afval van PV-modules kan oplopen tot acht miljoen ton tegen 2030 en het gecumuleerd tienvoud ervan tegen 2050.

– Els Parton

Els Parton, auteur voor Eos Wetenschap, deed in 2019 al onderzoek naar hoe de toekomst van de zonnepanelen eruit ziet. We zij massaal zonnepanelen beginnen leggen, maar wat als deze niet meer voldoende rendement geven? Lees het hele artikel hier.

Is dit niet al een hele goede reden om te kiezen voor Brutus?

Zijn ze dan echt onbruikbaar?

Vroeg je je ooit al eens af wat er gebeurd met die panelen die niet op tijd verkocht werden? Laten we de harde waarheid uitspreken, die gaan op de hoop die een rechtstreekse verbinding hebben tot de versnipperaar. Dit zorgt ervoor dat een duurzaam product plots helemaal niet meer duurzaam is. Zonde toch!

De levensduur van zonnepanelen

De fabrikanten en plaasters geven steeds 25 jaar garantie, mooi he? Wist je dat dit dan eigenlijk best weinig is voor zo’n paneel? De meeste panelen kunnen tot wel 40 jaar rendement geven. Die 25 jaar is dus zeker gegarandeerd.

80 miljoen zonnepanelen in 2024 zijn een ’tikkende milieutijdbom

– Sonja Pleumeeker

Bovenstaande uitspraak komt van Sonja Pleumeeker die in december vorig jaar onderzoek deed. De toename van zonnepanelen zorgt voor een nieuwe afvalstroom en die ziet er niet goed uit, toch niet als we er niets mee gaan doen.

In 2030 gaan al zeker 250.000 zonnepanelen door de ‘shredder’. Hergebruiken lijkt ons toch een betere optie. Daarom kwam Brutus op de markt en hopen wij te kunnen bijdragen aan het voorkomen van die enorme afvalberg.

Brutus